ICT en Techniek

De 3d scanner

dinsdag, 30-9-2014  

Heb je weleens van de 3d scanner gehoord? Zo niet, dan raden we je aan om snel verder te lezen. In de industrie, de zorg en in de filmwereld zie je de 3d scanner al weleens aan het werk. Zoals de naam al zegt is dit een apparaat waarmee je objecten in kunt scannen. Het werkt als een soort camera dat alle hoeken, lengtes en verdere afmetingen kan meten en inscannen. Een 3d scanner is dan ook een enorm futuristische machine en zal in de toekomst een erg grote rol spelen bij diverse bedrijven maar misschien ook wel bij jou thuis. Als er bijvoorbeeld iets kapot gaat in huis of je mist een onderdeeltje, dan kan je dit met een 3d scanner inscannen en met behulp van een 3d printer uitprinten. Zo sla je twee vliegen in een klap en het zal een stuk goedkoper zijn en daarnaast minder tijd kosten dan naar de winkel te gaan. Zo zijn er zelfs al mensen die een auto hebben nagebouwd met behulp van de 3d scanner en de 3d printer. Stel dat je al jarenlang een fervent fan bent van een ouderwetse Bugatti, maar je zult hier in je leven nooit genoeg geld voor hebben, dan is het aan te raden om een 3d scanner te kopen. Als je bij die auto kunt komen en je kan de verschillende onderdelen een voor een inscannen met de 3d scanner, dan ben je in principe in staat om de auto na te bouwen. Dat is niet alleen een geweldig idee, het is ook nog eens een leuke en onschuldige hobby waarmee je zeker hoge ogen zult gooien. En dat is nog maar een van de vele handigheidjes waar de 3d scanner over beschikt. Lees dan ook gauw verder, dan vertellen we je meer over de 3d scanner en waar je dit apparaat kunt verkrijgen.

De 3d scanner is nu te koop op onze site

Wij van llowlab.nl zijn een Nederlandse leverancier van de 3d scanner maar ook van de 3d printer. Zo kan je met ons zaken doen op allerlei terreinen die mooi op elkaar aansluiten. Want je kunt immers allerlei dingen inscannen met behulp van de 3d scanner die je vervolgens met de 3d printer weer kunt uitprinten. Zo kan je aldus een auto bouwen maar dat is nog lang niet alles. Niet alleen hobbyisten maken veel gebruik van de 3d scanner, ook in de wetenschap en in de zorg wordt er erg veel gebruik van gemaakt. Met een 3d scanner kan je dan ook letterlijk alle kanten belichten en dat is natuurlijk een erg groot verschil met de ouderwetse scanner. Daarmee is het immers enkel mogelijk om tekst of plaatsjes mee in te scannen. Dat zal ook nog zeker mogelijk zijn met de 3d scanner maar de mogelijkheden zijn nu zo veel groter, daar kan geen 2d scanner tegenop. Op dit moment kan je bij ons kiezen uit 3 verschillende scanners. Dit zijn:

  • Gotcha
  • PicoScan
  • en de MakerBot Digitizer

Gevatte namen die hun naam zeker eer aan doen want op het gebied van het 3d scannen zijn ze van alle markten thuis. Je kunt op onze site van alle drie de ontwerpen voldoende informatie terugvinden om een weloverwogen keuze te maken. Deze merken zijn de top op het gebied van het driedimensionaal scannen en zullen dan ook zeker aan je wensen voldoen. Ze werken in principe alle drie op dezelfde manier maar de een is wat preciezer dan de andere. Het is natuurlijk maar net waar je de 3d scanner voor wilt gebruiken en hoeveel geld je er aan wilt besteden maar met alle drie zit je goed. De Gotcha is het instapmodel en het meest geschikt voor particulieren terwijl de MakerBot het echte werk is.

Wil je meer weten? Neem dan eens contact met ons op

In principe werkt de 3d scanner als volgt: een laser wordt geprojecteerd op het object dat moet worden ingescand. De afstand tot het object wordt zowel in de hoogte, breedte als diepte gemeten en het tijdsverschil tussen het inschakelen van de laserlijn en het opvangen van de reflectie kan worden omgerekend naar de afstand. Om een driedimensionaal model te verkrijgen, dient het object minimaal vanaf vier zijden gescand te worden. Dat betekent dat een gebouw zelfs kan worden ingescand mits men alle vier de kanten kan scannen. De boven- of onderkant is niet van belang, de scanner kan dit uit zichzelf berekenen tot in de kleinste details. De informatie wordt doorgestuurd naar het computerprogramma en dat maakt er een zogenaamde puntenwolk van. Elk punt is tot stand gekomen door een meting van de 3d scanner in de ruimte. Deze punten worden met lijnen aan elkaar verbonden zodat er driehoekige vormen ontstaan in het model dat in zijn geheel een driedimensionaal object voorstelt. De 3d scanner heeft overigens ook een fototoestel ingebouwd en maakt tegelijkertijd foto’s van het object dat over deze lijnen heen wordt gelegd. Dat zorgt ervoor dat de gewenste diepte en bovenal de gewenste kleuren kunnen worden weergegeven. Men kan dit model vervolgens opslaan in diverse veelgebruikte bestandsformaten om later verder te bewerken of men kan dit model vervolgens uitprinten als blauwdruk met een 2d printer maar ook in zijn geheel als kopie met behulp van de 3d printer. Dit is in het kort hoe een driedimensionale scanner werkt. Klinkt je dit als muziek in de oren, bestel dan snel!


Comments are closed.