Rtl Nederland

Nieuws

Jubilerend RTL ‘scherper dan ooit’ het nieuwe seizoen in

donderdag, 28-8-2014  

Waarom iets veranderen als het goed werkt? Zelfverzekerd presenteerde RTL Nederland vanmiddag de nieuwe tv-programmering voor het komende najaar. Veel human-interest, drama en de bekende roedel aan BN’ers; over de kijkcijfers hoeft RTL zich vast geen zorgen te maken. Wat is er dan wel nieuw bij RTL? Onder meer twee voormalige SBS6-gezichten, twee voormalige NPO-programma’s en twee gelikte dramaseries.

In de terugblik op 25 jaar RTL kwamen vanmiddag tijdens de najaarspresentatie veel beelden voorbij van oud-RTL-kanon Hennie Huisman. Hij werkt tegenwoordig voor concurrent SBS6.
Al jaren hebben de zenders van RTL de wind behoorlijk mee. RTL4 met successen als The Voice of Holland, de Geer en Goor-vehikels, GTST, Divorce. RTL5 met de ‘reality-characters’ Roy Donders en Samantha en RTL7 met Voetbal International en andere mannenshows. Het komt de komende maanden – aangevuld met wat nieuw spul – allemaal weer terug, zo bleek tijdens de door Humberto Tan gepresenteerde najaarspresentatie in Hilversum.

Terugblik
Door het vele bekende werk was er genoeg tijd voor een uitgebreide terugblik op de afgelopen 25 jaar. Op 2 oktober is het een kwart eeuw geleden dat RTL4 onder de naam RTL Véronique begon met de eerste uitzendingen. ‘We waren de eerste in bijna alles’, stelde directeur content Matthias Scholten. ‘Vernieuwing zit in het dna van RTL en dat is de basis van het succes dat we hebben gehad.’

In beeld en geluid kwamen vervolgens de hits van weleer voorbij, met opvallend veel aandacht voor Hennie Huisman, de eind jaren 90 door RTL4 aan de kant geschoven showmaster die nu weer een comeback beleeft bij concurrent SBS6. De Soundmixshow, Surpriseshow, het waren deze shows van Huisman die RTL de eerste kijkcijfersuccessen bracht. En verder: Rad van fortuin, Idols, All you need is love, Baantjer, Barend & Van Dorp. ‘We zijn nooit lui geweest’, aldus Scholten. ‘Sterker, we zijn scherper dan ooit.’

Talentenjachten en drama
Programmadirecteur Erland Galjaard meldt dat zijn belangrijkste zenders RTL4 en RTL5 komend seizoen vooral inzetten op de bekende talentenjachten – ‘vanaf volgend jaar ook weer een paar nieuwe’ – en dramaseries. ‘Dé trend van deze tijd, het neemt echt een vlucht’.

Bij RTL4 zijn er daarom nieuwe seizoenen van Divorce en Moordvrouw en is vanaf 14 september Nieuwe Buren te zien, de dramaserie naar het boek van Saskia Noort. De hoofdrollen zijn voor Thijs Römer, Katja Schuurman, Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans. Zij spelen twee jonge koppels in een vinexwijk in Almere. Römer: ‘Het begint als drama, daarna wordt het sexy en het eindigt echt als een thriller. Te gek.’ Bekijk hier de trailer.

RTL5 brengt BLUF, een snelle serie met in de hoofdrollen Achmed Akkabi, Géza Weisz, Javier Guzman en Yolanthe Sneijder Cabau. Akkabi speelt Philip die van het een op het andere moment veel geld verdient dankzij zijn pokertalent. ‘Niets is te gek en hun stoutste dromen worden werkelijkheid’, omschrijft de zender.

De serie staat op donderdagavonden geprogrammeerd, direct na Expeditie Robinson. Dit realityprogramma – altijd goed voor ruim een miljoen kijkers – keert ook terug, voor de 15de keer met BN’ers in de hoofdrol. Ditmaal 18 stuks, waardoor er drie teams worden geformeerd die moeten zien te overleven op een onbewoond eiland. De drie eilanden kennen de namen Hemel, Aarde en Hel, waarbij vooral de Hel opvalt: 24 uur per dag tussen de modder en de muggen.

Tourette on Tour
Nieuw bij RTL5 is – naast een reallifesoap rond pornoster Bobbi Eden (‘Dubbel D in LA’) en het van BNN overgenomen De Slechtste Chauffeur van Nederland (gepresenteerd door John Williams), vanaf 1 september Tourette on Tour. Dit is een programma waarin Dennis Weening en Spike (van Direct) jongeren volgen die lijden aan Gilles de la Tourette, een aandoening die leidt tot oncontroleerbare bewegingen en geluiden. Omdat is gebleken dat klachten verdwijnen als ze muziek maken of zingen, proberen de twee presentatoren een band te vormen. De jongeren zullen uiteindelijk een optreden geven voor familie en vrienden.

Human-interest
RTL4 gaat komend najaar door met human-interestprogramma’s als Uitstel van Executie en Een Dubbeltje op zijn Kant en voegt zeker nog drie van dergelijke programma’s aan het aanbod toe. Twee ervan zijn voor Natasja Froger: Doof en Met Open Armen. In Doof volgt ze dove Nederlanders die door een nieuwe, bijzondere medische ingreep weer een beetje kunnen horen. Met Open Armen volgt stellen die overgaan tot het adopteren van een kind uit een ver land.

Ook nieuw, maar toch bekend is Familie Gezocht, de nieuwe naam van het voormalige NCRV-programma DNA Onbekend. Voor dit programma, dat vanaf 10 november op de zondagavond te zien zal zijn, trok RTL de twee jaar geleden door SBS6 ontslagen Nance aan. ‘Een getalenteerde vakvrouw’, aldus Erland Galjaard, die eraan toevoegde het maar vreemd te vinden dat SBS6 al die jaren niet op zijn schreden terug kwam. En dus volgde er een contract bij RTL4.

Het andere voormalige SBS6-gezicht dat RTL nu nieuwe kansen biedt, is Yolanthe Sneijder Cabau. Zij gaat naast de serie BLUF voor RTL5 onder meer Expeditie Poolcirkel presenteren.

Life4You stopt
Terug naar RTL4. Daar begint Irene Moors (reeds 25 jaar in dienst bij de zender) aan het allerlaatste seizoen van Life4You, het zondagmiddagmagazine dat ze samen met Carlo Boszhard presenteert. Moors: ‘Op 31 mei 2015 stoppen we er mee, dan zijn we 15 jaar te zien geweest op de zondagmiddag en dan is het echt klaar.’ Moors krijgt in de tussentijd nog een ander programma: Geef mij nu je Angst, waarin ze mensen begeleidt met een dwangstoornis.

RTL4 komt verder met een reportagereeks over de Schilderswijk in Den Haag. In Rondkomen in de Schilderswijk worden diverse gezinnen gevolgd in de wijk die volgens sommigen is verworden tot een criminele achterstandswijk, maar volgens anderen nog altijd de volksbuurt is die het vroeger was.

Jubileumshow
Het 25-jarig jubileum, dat deze najaarspresentatie nog zo vrolijk werd gevierd, krijgt een serieuzer tintje op tv. RTL grijpt het feestelijke moment aan om ‘iets terug te doen voor Nederland’ en werkt voor een jubileumshow op maandag 27 oktober samen met de stichting Het Vergeten Kind, voorheen de Guusje Nederhorst Foundation. De zender laat dromen van honderden vergeten kinderen in vervulling gaan tijdens de twee uur durende live-show ‘RTL 25 jaar: Het Vergeten Kind’.

Minder serieus wordt het de komende donderdagavonden met Geer en Goor. Joling en Gordon lichtten hun nieuwe serie Waarheen, waarvoor, waarin ze met ouderen op vakantie gaan, toe: ‘Nu niet meer dat getrut met geld, ook niet meer in zo’n huisje, maar het gaat nu echt om de ouderen die we de dag van hun leven proberen te bezorgen.’ Gordon: ‘In ieder oudje schuilt een ondeugend iemand en dat halen we bij de mensen naar boven.’ Vorig seizoen was de serie goed voor recordkijkcijfers en ook nu lijkt succes verzekerd. Volgend jaar dus weer? Gordon: ‘Nee, je moet het niet uitmelken.’

Bron: volkskrant.nl


Comments are closed.